Carbid

Carbid schieten: pas op je ramen!

Carbid schieten. Een echte traditie rond oud en nieuw op het boerenland. Hoe harder de knal, hoe beter! Maar soms pakt het net even verkeerd uit.

Zoals bij de familie Zuidersma uit het Friese Triemen. De knal was toen zo hard dat de ramen letterlijk uit de boerderij sloegen. Maar dat maakte het feestje er niet minder om en dus knallen ze er dit jaar opnieuw op los. Nu alleen iets verder van het huis af.

Share/Save

Olster carbidverkoper ziet verkoop al jaren stijgen

OLST - Aan De Meente in Olst staat de grootste importeur van carbid van Nederland. Trailers vol van het explosieve goedje rijden jaarlijks van ver achter Moskou naar het bedrijf OAF Holland.
De verkoop stijgt al jaren flink. Dit jaar gaat weer 20 procent meer over de toonbank dan in 2008.

Share/Save

Stijgende populariteit voor carbidschieten

Carbidschieten met behulp van melkbussen wordt steeds populairder als alternatief voor vuurwerk.

Share/Save

Carbidlamp

Voordat de dynamo en batterij waren uitgevonden werd carbid gebruikt in de carbidlamp om voertuigen (zoals auto of fiets) te voorzien van verlichting (ongeveer tussen 1900 en 1945).

Share/Save

Veiligheidsmaatregelen Carbid Schieten

Bescherm gehoororganen

Knallen tijdens het carbidschieten kan het gehoororgaan (ernstig) beschadigen. Het is sterk te adviseren oorbeschermers te dragen en omstanders te waarschuwen.

Gebruik geen oude of ongeschikte (melk)bussen

Roestplekken of andere zwakke plekken op een bus kunnen gevaarlijk zijn. Zo kan de bus open barsten tijdens de ontploffing, in plaats van de bal of deksel weg schieten. Zorg voor een onbeschadigde metalen of gietijzeren bus zonder lasnaden.

Share/Save

Werkwijze Carbid schieten

Kies een geschikte locatie om het carbid te plaatsen

Een geschikte omgeving voor het carbidschieten is een open veld buiten de bebouwde kom. Houd er rekening mee dat bij het knallen de geplaatste bal of deksel wel 50 tot 150 meter ver weg kan schieten. Daarnaast is een plek buiten de bebouwde kom ook aan te raden in verband met geluidsoverlast.
Het is verstandig bij de gemeente te informeren. Veel gemeenten hebben een aangewezen plek waar op gezette tijden carbidschieten is toegestaan.

Share/Save

De werking van Carbid

Carbid (voluit calciumcarbide) geeft een chemische reactie bij toevoeging van water. Daarbij komt acetyleengas vrij. Acetyleengas is explosief wanneer het blootgesteld wordt aan vuur. Dit gas is nodig om bij het carbidschieten spectaculaire resultaten te boeken. Carbidschieten is veilig, mits men het op juiste wijze toepast.

Carbid valt niet onder het vuurwerkbesluit en is in Nederland legaal. In enkele gemeenten in Nederland geldt er een locale verordening wat afwijkend is van de nationale wetgeving.

Share/Save

Toepassingen Carbidschieten

Carbidschieten (Nederland), carbuurschieten (België), melkbusschieten of pulleschieten is een plaatselijk gebruik in sommige zuidelijke, noordelijke en oostelijke streken van Nederland. Het vindt gewoonlijk plaats op of rond oudjaar alhoewel het in het zuiden van Nederland traditioneel ook bij bruiloften veel gedaan werd.

Share/Save

Benodigdheden Carbid Schieten

Melkbus om het carbid in te plaatsen

Een goede melkbus is van staal en heeft een inhoud van circa 30 liter. Zorg ervoor dat de bus geen roestplekken of andere zwakke plekken heeft. De explosie zoekt de zwakste plek van de bus op. Dit behoort de opening te zijn.
Boor in het midden van de onderzijde van de melkbus een kleine opening (6 mm is voldoende). Deze opening is nodig om het acetyleengas te ontsteken (zie hieronder).

Share/Save

Carbid Schieten

Carbid schieten

Het wordt steeds populairder als alternatief voor vuurwerk: Carbid schieten met behulp van melkbussen. Dat is niet vreemd want carbid is een stuk goedkoper en knalt vele mail harder dan traditioneel vuurwerk.

Carbidschieten is veilig indien het op een juiste manier wordt toegepast.

Hieronder staat hoe het carbidschieten op de beste manier kan worden uitgevoerd.

Share/Save

Pagina's

Subscribe to Carbid