Olster carbidverkoper ziet verkoop al jaren stijgen

OLST - Aan De Meente in Olst staat de grootste importeur van carbid van Nederland. Trailers vol van het explosieve goedje rijden jaarlijks van ver achter Moskou naar het bedrijf OAF Holland.
De verkoop stijgt al jaren flink. Dit jaar gaat weer 20 procent meer over de toonbank dan in 2008.

Directeur/eigenaar Gerrit Wolters heeft wel een idee waar de groei vandaan komt. ,,Vroeger was carbidschieten typisch iets van de drie noordelijke provincies. Later zijn Overijssel en delen van Gelderland erbij gekomen. En nu verkopen we ook steeds meer in Utrecht en Brabant"

Wolters wil om markttechnische reden liever niet zeggen waar het carbid precies vandaan komt en in welke hoeveelheden hij het laat aanvoeren. ,,Ons inkoopbeleid zorgt voor een stabiele lage prijs en carbid van hoge kwaliteit", zegt hij. Carbid is in dichterbij gelegen voormalige Oostbloklanden ook te krijgen, maar daar wordt het wél steeds duurder.

,,Het is niet makkelijk om het transport uit Rusland goed te laten verlopen. Carbid geldt als een gevaarlijke stof en dus moet de papierwinkel in orde zijn", zo legt Wolters uit.

De consumentenprijs is momenteel zo n zes euro per kilo. Met een paar kilo kun je een halve dag knallen. Voor een melkbus van 30 liter heb je 50 tot 60 gram nodig en een borrelglaasje water. Naast de lage prijs is carbid populair vanwege de daverende knallen, waarbij consumentenvuurwerk verbleekt. Het gebruik is in de meeste gemeenten legaal.

OAF verkoopt het spul uitsluitend in vaten van 50 en 100 kilo en dus niet rechtstreeks aan de consument. Carbid - dat voluit calciumcarbide heet - wordt ook verkocht als basis voor hoogwaardig autogeenlassen en voor de mollenbestrijding. Het wordt gemaakt van cokes en calcium dat tussen twee metalen platen wordt geperst. Door er vervolgens een zeer hoog voltage op los te laten ontstaat een steenachtig materiaal dat bij aanraking met vocht grote hoeveelheden explosief gas prijsgeeft.

OAF Holland is voortgekomen uit het in Olst en omgeving bekende Olasfa (Olster Asfalt Fabriek). Tegenwoordig produceert het bedrijf verven, beitsen, impregneermiddelen, vloeibare bitumineuze producten en twee-componentenproducten voor afwerking van vloeren en wanden. Verder worden lijmen, kitten en chemische bouwstoffen geïmporteerd.

Op de speciale site www.carbidsite.nl van OAF is veel te lezen over de werking van carbid en over het (veilig) knallen rond de jaarwisseling.

Bron: de Stentor

Share/Save